Месечни архиви: май 2019

Родина

Родина е страна в Югоизточна Европа, разположена в земите между Близкия Изток, Русия и Далечния Запад, който все повече се отдалечавал. За Родина почти нищо не се знае, поради нейното историческо непостоянство, неопределено географско състояние, клонящо към неидентифицирана черна дупка в центъра на Балканите, икономическа незначителност и политическа немощ. Поради това Родина често се съмнявала в своето съществуване. „Дали въобще ме има?“ – питала се изтормозената държава, когато няколко руски самолета прелетели над нея напът за Сирия без въобще да я забележат. „Може би така е по-добре.“ – самосъжалявала се Родина – „Целта на самото ми съществуване е неясна. Защо въобще да ме има? Прекалено съм малка. Големите изяждат малките. Така или иначе някоя велика сила, съюз или империя ще ме приобщи. Всички човеци сме едно семейство. Националните държави като мен са отживелица и са причината за фашизма и за безкрайните войни в Европа. Всички напреднали аналитици в Далечния Запад са единодушни за това. Но най-лошото е, че националните държави са в разрез с идеалите на Отворено Общество. Това е най-лошото. Филантропите мислят за нашето добро, никой не трябва да е в разрез с техните идеали. На Запад имат филантропи, а тук прости олигарси. Простите олигарси мислят само за себе си. Толкова сме изостанали. Защо да се противопоставяме? Всички сме част от едно или друго семейство. Бъдещето е несигурно. Миналото се променя непрекъснато. Толкова пъти пренаписаха историята ми, че не остана едно вярно нещо в нея. Дори не зная коя съм. Младото поколение ме напусна. Старото умря. Не зная дали съществувам. Трябва ли въобще да съществувам? Никой не ме забелязва…“ Въпреки че Родина била много изтормозена държава с цяла енциклопедия от психологични, идеологични и екзистенциални проблеми, тя не се предавала за огромно изумление на всички.

Доцент Интелект Либертанов беше зашеметен: „Обикновено обществата свършват живота си, когато се окажат в такава безпътица и деморализация, каквато наблюдаваме в Родина. Интересно е, че ние успяваме да живеем дълго в това състояние, което само по себе си е забележително. Да живееш, сякаш няма бъдеще, в едно протяжно, мрачно и безнадеждно настояще толкова години! Това заслужава сериозно изследване и допуска плашещата хипотеза, че е възможно да продължи безкрайно…“

След възклицанието на доцент Интелект Либертанов на международния симпозиум на Либералите Муджахидини към изстрадала Родина интерес проявили най-видните физици, антрополози и филантропи в Далечния Запад. Скоро стартирали чисто нова програма „Бъдеще за Родина“, финансирана с любезното съдействие на Комисариатът по „Анихилация на Черните Дупки“ към НАОТ (Наднационалната Асамблея за Ориенталски Танци).

Либералите Муджахидини са влиятелно лоби в Далечния Запад, отговорно за различни хореографски проекти в Близкия Изток под патронажа на глобалната благотворителна организация НАОТ. НАОТ се занимавала с всичко друго, но не и с ориенталски танци, за което често бива критикувана. Въпреки това спечелила няколко Нобелови награди за мир, литература, фейк нюз, алтернативна медицина, пътуване във времето, забранени експерименти върху хора, взривяване на приятелски бази във вражески страни и анихилация на земни черни дупки, поставени от комунистите по време на Студената Война.

НАОТ горди обявили своята иновативната програма пред медиите в Родина. На първа страница на ежедневника „Митове и легенди“ с удебелени букви в декоративен шрифт се появила новината:

„Нашите партньори от Наднационалната Асамблея за Ориенталски Танци споделиха пред медиите, правителството и обществеността намерението си да изследват задълбочено причините за незавидното състояние на Родина и да представят решения за изход от нашето настояще. Програма „Бъдеще за родина“ носи нова надежда за застаряващото население на страната ни. НАОТ привлича мозъци от цял свят и е дом на най-успешните специалисти в света по пътуване във времето. Освен мозъци, НАОТ привлича далаци, задни части и леви крайници. НАОТ подкрепя разнообразието на гледни точки и представителството на различни части на тялото във властта. Редакцията на Митове и Легенди е силно обнадеждена от благотворителната инициатива на нашите партньори и тръпне в очакване на резултати.“

Родина била мултикултурна общност на уязвими малцинства като интернет тролове, капиталистически тарикати, мутренски групировки, агенти на държавна сигурност и агенти на ЦРУ. Мнозинството се състояло от пенсионери, самотни майки, патриархални семейства, объркани тинейджъри, учители и нископлатени здравни служители. НАОТ анализирали културната, социална и икономическа обстановка в Родина и стигнали до извода, че проблемите на Родина са пряко следствие от неолибералната програма на НАОТ тридесет години по-рано с кодово име „Да превърнем Родина в страна от Третия свят“. Скоро програма „Бъдеще за Родина“ завършила успешно без да бъде открита нито една черна дупка. НАОТ поздравили Родина с успешното прилагане на стратегия „Да превърнем Родина в страна от Третия свят“. Уверили я, че върви успешно по пътя на ценностите на либералния джихад, масовата приватизация, деиндустриализация и демографска криза. Изготвили няколко насоки за справяне с психологични проблеми като когнитивен дисонанс и депресия, които неизменно следват тежкия път на Родина към бъдещето, но я уверили, че всичко си струва и тя ще стигне там. НАОТ разполагат с най-новите психотропни вещества, антидепресанти и леки дроги, които щели да помогнат на Родина, както са помогнали на много други напреднали държави. Изготвили списък с лекарствата, които Родина трябва да закупи от НАОТ, за да преодолее своите проблеми и представили резултатите си пред Митове и Легенди.

Следизборно

И: много се изложихме, нали 🙂
В: значи край
ГЕРБ са завинаги
И: така изглежда
това щях да те питам
видя ли каква излагация на изборите
В: минаваме на план Б
И: план Б няма да има скоро
В: да, щото ГЕРБ са отгоре с 10 процента
аз имам план Б
И: какъв е твоя план Б?
В: протести, гладни стачки, гражданско неподчинение и да си напиша блога и книгата:D
имам и план В
бягам на село, строя си бомбоубежище и се занимавам с пермакултуно градинарство
И: План B + напиши си блога и книгата
и тегли една майна на всички
животът е прекалено кратък
В: да, това е план Г
И: Аз все повече клоня към последния план
Правя каквото смятам за редно
и това е!
Личният пример е заразителен
В: то аз така си правя цял живот, ама, то не те оставят намира
И: ако някой види нещо хубаво ок
ако не
здраве да е
ха – ха
В: човек да не се интересува от политиката, политиката се интересува от него 🙂
и затова вече не зная
😀
шах
И: Отивам на някаква среща, Ваня
тегли им една майна
айде
В: майната им!
И: майната им!
“Нещастници”, бих добавил!
В: Нещастници!
И: добър разговор се получи
В: да, супер

Терминално мислене

Терминално мислене е всичко онова, което е самоцел. Терминално мислене е мисленето на човек, който не успява да надскочи идеология или конюнктура. Процес, който не разпознава и не изгражда нови релации и модели. Терминално е всичко, от което си правим кумири. Ако Смисълът е Бог, то Самоцел е кумирът.