БХК не могат да четат имейли

В отговор на въпроса на БХК във фейсбук “А ние ги атакуваме, според Вас? :)”

Увод

“Да вземаме от богатите и да даваме на бедните е кражба. Да вземаме от бедните и да даваме на богатите е единствената алтернатива.”

Маргарет Тачър

Това е едно от любимите ми прозрения на Желязната лейди. Много обичам да я цитирам.

Изпълнителите и децата на престъпния преход у нас са интелигенцията, купена и обучена от Американските филантропи и неолиберали, мутрите и ченгетата, наследници на Държавна сигурност и Международния валутен фонд. Заедно разпродадоха държавните предприятия, фалираха банките, тероризираха народа, създадоха кризата от 1996-1997, монополизираха индустриите и си разпределиха държавата. Монополът на българската индустрия от държавен става частен. От държавен социализъм към неолиберализъм.

Много хора не знаят какво е неолиберализъм. Бърка се с политиките на идентичността, познати като ‚права на човека‘, а в България разговорно като ‚ромски Хелзинкски Комитет‘ или Движение за права и свободи – това са различни прояви на един и същи феномен, защото класическо ляво в неолиберализма няма. В неолиберализма хората се делят на хетеросексуални, хомосексуални, жени, мъже, транссексуални, бисексуални, асексуални, бели, черни, жълти, мургави, християни, салафисти, мюсюлмани, роми, българи, турци и норвежци.

Политиката на нерегулирания капитализъм, познат като неолиберализъм или ‚свободен пазар‘, не дискриминира гражданите по етнос, пол, раса или други белези. Всички имат право да бъдат експлоатирани от работодателите и никой няма право да защитава правата на работещите, защото ако го направи, той се разкрива като фашист или комунист и пречи на свободния пазар.

За социални придобивки и заплати се грижи ‚свободния пазар‘ и ‚конкуренцията‘. Например ако една корпорация е принудена да плаща високи заплати и осигуровки в дадена държава, тя винаги може да предпочете друга държава, в която да развива бизнеса си.

Неолиберализъм и глобализация вървят ръка за ръка. Националните правителства, които не обслужват бизнеса и международните корпорации, са познати като ‚фашисти‘ и са зло. Неолиберализмът е критикуван от фашисти като Ноам Чомски, Джоузеф Стиглиц, Майкъл Хъдсън, Наоми Клайн, Крис Хеджис и други .

В неолиберализмa ‚лявото‘, онова ляво, което защитава работещите бедни без значение от техния етнос, сексуална ориентация, раса и прочее, е зло, защото води до фашизъм или комунизъм. (виж „Пътят към робството“, Фридрих Хаейк). Лявото в неолиберализма са политиките на идентичността, според които ако президентът на САЩ е черна репресирана лесбийка, ние ще постигнем равенство.

Неолиберализъм означава по-малко данъци за богатите, никакви регулации за бизнеса, печатане на пари и евтини кредити, които отиват първо при върха на пирамидата, тоест големи корпорации и филантропи. Докато стигнат до ромите – инфлацията вече ги е изяла.

Според теорията, когато богатите имат пари, те инвестират, създават работни места, плащат заплати и всички са щастливи. На практика това, което става, е богатите да трупат богатство и да шмъркат кока в най-добрия случай. В най-лошия се занимават с филантропия.

БХК

Социалният колапс в България е огледален на икономическия. Разрухата на българското общество следствие на неолибералните промени у нас още не е приключило. Започва с падането на режима на Тодор Живков, набира инерция до 1996, а след последвалата икономическа, валутна и банкова криза, за която не малка роля играят МВФ, наши и и чужди борсови спекуланти, е в свободно падане. Допълнителни стимули за разпадането на обществото предлагат различни неправителствени организации с външно финансиране, които служат за щит на наши или чужди интереси срещу гражданското общество. Присвоявайки си функциите на граждански контрол, те реално упражняват контрол върху популацията. Изземвайки функциите на едно информирано, активно и овластено общество, те оставят българите в състояние на безсилие, разделение и пасивност.

Някои неправителствените организации и у нас и в чужбина постепенно се превръщат в паралелна власт. Тъй като държавата в неолибералните икономики не предлага почти никакви социални услуги, а дори и да предлага, то те непременно ще бъдат разрушени от ‚остеритет‘ – още един начин да вземаме от бедните, за да спасяваме богатите – то тези функции постепенно се изземват от интернационалните олигарси, известни като филантропи, а сред някои развъдници на конспиративни теории и като феодали. Политиките, идеологиите и вижданията на тези филантропи не подлежат на граждански контрол,а техните функционери в дадена държава обикновено работят за законодателство, идеология и влияние върху легитимната власт, които са в разрез с демократичните процеси и вижданията на мнозинството.

ООН има финансиране от много на брой филантропи, но това е тема за напреднали и не желаем да обременяваме дресираните правозащитници с още повече теории на конспирацията, които те могат свободно да проверят в Wikipedia. Тъй като дресираният правозащитник е много чувствителен и раним, ще го наричаме експерт по права на човека, както вероятно е свикнал.

Прилагам жалбата, която при първа възможност ще подам срещу вас. Съжалявам, че с такова закъснение, но действително се бях отказала да го правя.

Вие наскоро ме разубедихте:

До

председателя

на Комисия за Защита от Дискриминация

Жалба

От …………………..

с адрес:…………………………..

относно: Дискриминация по признак убеждения

срещу:

Български Хелзинкски Комитет, Централен офис ул. “Върбица” № 7, ет. 4, 1504 София

Уважаема г-жо Председател,

Настоящата жалба подавам като заявявам, че лично съм засегната от публикуваните твърдения в Български Хелзинкски Комитет в качеството ми на български гражданин и родител.

Някои от твърденията на представители на неправителствени организации и граждански активисти в гореописаната организация и в отворено писмо към българската държава представляват дискриминация по убеждения и заплаха за равенството на българските граждани в третирането и във възможностите за участие в обществения живот на страната.

Представителите на тaзи организация и свързаните с нея обществени лица, които претендират, че имат монопол върху гражданския активизъм и защитата направата на човека в България, показват унизително отношение и третират родителите, гражданските организации и всички несъгласни с Национална Стратегия за Детето 2019 – 2030 година като втора категория хора. Разпространяват невярна и обобщаваща информация срещу тях като твърдят, че протестите са “фалшива пропаганда”. Аз съм един от хората, които протестират срещу приетите закони по Стратегията за Детето. Правозащитниците се възползват от своето положение, за да ме осмиват и за да насаждат предразсъдъци срещу мен.

Сред несъгласните със Стратегията има психолози, адвокати, общественици, родители, учители, журналисти, хора, пострадали от незаконно и нечовешко третиране от родните социалните служби, хора с преки наблюдения върху службите в други Европейски държави. Според публикуваното отворено писмо всички тези хора са “срещу въвеждането на ефективни механизми за защита на българските деца от насилие, сексуални злоупотреби, пренебрегване и спъване на тяхното личностно развитие”, те са част от „кампания”, която „е организирана и провеждана от обществени кръгове с неясна политическа и обществена физиономия“. Тези твърдения са неверни, спекулативни, субективни и подвеждащи.

Твърдят, че „На системни клевети е подложена системата за закрила на детето на Норвегия, страната с най-високи стандарти за защита на правата на човека в Европа.“ Дали и кои обвинения срещу службите в Закрила на Детето в Норвегия са клевети или не – не е работа на БКХ да преценят и да заявяват. По този начин само потвърждават подозренията на някои граждани, че различни неправителствени организации са защитници на чужди интереси.

Осмиват исканията на протестиращите с реч на омраза, като твърдят, че „чрез самоделни листовки от дънерите на дървета и огради, напомнят за едни времена, за които по-възрастните от нас не биха искали да си спомнят“.

Създават внушения, че притесненията на родителите, явно повлияни от „организаторите на мракобесната кампания“, са „за произволно отнемане на деца от техните семейства, за насърчаване в българската образователна система на сексуалните перверзии, за реинстуционализиране на деца с цел промиване на техните мозъци в духа на „джендър-идеологията“, които според правозащитниците „бяха нееднократно опровергани от компетентни експерти“.

Това е манипулация. Притесненията на родителите са най-разнообразни. Някои са свързани с недоверието към българските институции, които няма как да са опровергани от „компетентни експерти“. Други са свързани с недоверието към някои неправителствените организации, които също няма как да са опровергани от “компетентни експерти”.

Още един повод за притеснение на родителите, сред които съм и аз, е проведената в началото на тази година реформа в сферата на социалните услуги чрез Законът за социалните услуги, приет от 44-то Народно събрание на 7 март 2019 г. Издаден в София на 14 март 2019 г. Тези промени по своя дух следват предложенията, заложени във все още неприетия проект на “Стратегия за детето”.

Създателите и подписалите отвореното писмо целят единствено принизяване на демократичния диалог в страната по изключително важни законотворчески теми и директно заявяват своето желание „висшето държавно ръководство“ „да се ангажират с ясна позиция в подкрепа на Националната стратегия за закрила на детето 2019-2030 и да отхвърлят категорично лъжите и инсинуациите на нейните критици“.

Целенасочено Красимир Кънев дава трибуна на такива анти демократични, манипулативни и обобщаващи твърдения, които целят да дискриминират и демонизират всички противници и критици на Стратегията за Детето и на техните разбирания и виждания за съответните реформи.

Моля на основ.чл.50 ,т.1 от Закон за защита от дискриминация да образувате производство срещу Български Хелзинкски Комитет по признак убеждения, политически и други мнения.

Като доказателство за нелепите и злонамерени обвинения на Красимир Кънев и БХК моля да бъдат разгледани следните публикации:

http://bghelsinki.org/bg/novini/bg/single/otvoreno-pismo-strategia-za-deteto/

https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=135546

Приложения:

Надявам се отговорът ми Ви удовлетворява. Ако имате въпроси и неясноти, може да използвате този имейл за кореспондениция. Ще желаете ли да публикувам отговора си на стената Ви във Фейсбук?

Всичко добро,

Ваня Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *