Психология на зомбитата

Страх, глупост и нарцисизъм.

В основата на предубежденията, които имаме към една или друга група хора, стои неосъзнат страх или желание за отмъщение.

Страхът най-често е следствие от невярна информация, демонизирането на онези, които ни е удобно и най-често, които са удобни за силните на деня. Желание за отмъщение или справедливост може да има заради обективно зло или заради субективно зло, която тази или онази група хора ни е причинила.

Усещането за превъзходство над онези, които дискриминираме, е често срещано.

Тъй като всяка жена има лоши спомени и безброй примери за предразсъдъци, експлоатация, насилие, примери от историята и непоносими демонстрации на превъзходство от мъжкия пол, то много жени естествено да симпатизират на движения за еманципация на жените.

По същия начин много цигани имат най-различни примери за дискриминация, насилие и демонизиране от българи и естествено да симпатизират на някои правозащитници.

Негрите имат много основания да се страхуват от бели.

И ако трябва да бъда честна, много мъже имат лоши спомени от феминизираната институция на училището, от роднини или приятелки и не хранят най-топли чувства към вече не толкова нежната половина на човечеството.

Убийства на жени по линията престъпления на честта зачестяват на Запад. Пренесоха си културата.

Евреите имат лоши спомени от газовите камери.

Като цяло хората сме големи гадове.

По ирония на съдбата днес част от демонизираните и преследваните хора са онези, които критикуват отвореното общество, феминизма, Израел, активистите за свобода и демокрация в диктаторски страни, приемането на бежанци, права на детето, реч на омразата, кампаниите срещу домашно насилие, социалния пол.

Защо?

Те демонизирани ли са или си заслужават епитетите нацисти, фашисти, насилници? Кой нормален човек би бил срещу изброените неща и на каква основа?

Могат ли жените, които се страхуват от патриархалното общество, от насилие и експлоатация, могат ли да попаднат в капана на предразсъдъците? Да им се подава грешна информация и да се експлоатира този страх?

Хора, които обичат свобода и не обичат диктатори, могат ли да попаднат в капан?

Хомосексуалните хора могат ли да страдат от хетерофобия?

Кое е неосъзнат страх, желание за отмъщение, предразсъдък и нарцисизъм?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *