Малко материали за психопатия

Имайте предвид, че Athena Walker е психопат, което означава, че лъже, има грандомански делюзии и се чувства страхотно със себе си без значение какво и на кого е сторила, защото в общи линии – не прави разлика между добро и зло.

Човек, на когото липсва вътрешен морален компас, се ориентира по реакциите на хората какво трябва да прави и какво не, за да има или за да няма проблеми в живота си. Подобен човек има цели. Неговите цели и мотиви може да имат или да нямат никакъв смисъл за останалите.

Такъв човек лесно избира да не се съобразява с реакциите на другите, ако проблемите от действията му в преследване на една или друга цел могат да му се разминат. Това са хора, които нямат вътрешни спирачки. Само външни. И когато видиш подобно нещо в реалния живот, е … много плашещо. Защото са способни на всичко.

Публикацията е интересна като демонстрация на това колко по-различни хора съществуват. Някой беше казал, че разликата между невротипичен и психопат е горе долу колкото разликата между невротипичен и жираф. Човек трябва да има предвид тези неща, защото хората правят проекции на собствената си психология върху другите.

В повечето случаи това може да работи. За да разбереш другия, изхождаш от собствените си чувства и психология. Но това не работи, когато другият е различен.

Athena Walker – какво е психопатия?

Човек не трябва да се подвежда по филмчета като това Странни отговори на теста за психопатия или това Мъдростта на психопатите или твърдения като ‘няма значение дали съм психопат, това което има значение, е дали съм добър човек’.

Подобно изказване “няма значение дали съм психопат, това което има значение, е дали съм добър човек” може само психопат да го измисли.

Тези хора не обичат никого, не се привързват. Как едно дете би реагирало на това? Ако майка му не го обича и то го знае. Това само по себе си е травма.

Голяма част от хората не са били преки жертви на психопат или на някакъв вид силно манипулативна, егоистична и садистична личност.

Това означава, че колкото и да са интелигентни, хората просто не знаят, не подозират или не приемат, че съществуват личности, които са способни на изключително откачени и садистични постъпки.

Срещу най-близките си. Срещу хора, които не са го заслужили и в общия случай са твърде разбрани и емпатични. Разбрани и емпатични хора по-лесно се експлоатират.

Има личности, които са способни да измислят и да изпълняват сложни планове в продължение на десетилетия, които целят да саботират и да съсипят живота на някого, детето си например.

Все едно да обясня на някого, който вярва в демократичните революции и благородната кауза на Белите Каски, че подготовката на войната в Сирия започва десетилетия преди да избухне, планирана е от Запада и Белите каски са пропаганда организация на Ислямска държава. Прекалено откачено някакси…

Много малко разбират вредата, болката, травмата, психологическия дисонанс и тормоз, през които минава жертвата. Само интелектуално в най-добрия случай. Повърхностно.

Малко са хората, които са толкова емоционално интелигентни, че да схванат цялата вреда и садизъм, на които е подложена жертвата. Малко са хората, които разбират какво означава контрол над ума, тоталитарни общества или ‘Coercive Persuasion’.

Което означава, че повечето психолози всъщност не разбират тази материя.

Експлоататорски и насилствени интимни връзки или отношения между родител и дете, деструктивни култове, тоталитарни общества – тези неща работят по сходен начин.

Въртят се около грандоманските делюзии на определен човек или на група хора, които се чувстват повече от останалите като категория, като биология, като потекло или заради някаква идеология. Което означава, че останалите са там, за да им служат, за да бъдат употребявани, използвани и манипулирани.

Начинът, по който поддържат собствените си делюзии, е чрез манипулиране на реалността, диктат на това, което е истина и кое не, контрол върху истината и тоталитарен контрол над личността.

Една изключително добра презентация на множество книги, които претендират да помагат в такива случаи, но са подвеждащи и книги, които са добри:

40 книги за нарцисизъм и психопатия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *