Окситоцин: психопатите бозайници ли са?

Обичам да говоря за психопатия и невротипични хора. Как се привързваме към другите хора, защо психопатите не обичат децата си?

Не бих могла да говоря за всички психопати, не съм доктор, а тези хора подлежат на много изледвания и проучвания и са не добре разбрани.

Но садо-мазохизмът и опиянението от власт и контрол са тясно свързани и са важни. Когато се учи психопатия, не учат някакви серийни убийци, а били започвали с някакъв невзрачен психопат, който краде пощата, гледа как полицията се лута и това много му харесва. И е пристрастен. И го прави непрекъснато. Хващат го, пускат го и той пак го прави.

Достоевски пише много за мазохизма на Човека от подземието и удоволствието, което изпитва от собственото си унижение. Пише и за садизма на психопата от Бесове, когато прави всички на глупаци или когато довежда момиченцето до самоубийство. Удоволствието, което психопатът изпитва от контрола над други същества и от правенето на зло, е това, което движи властта. И сигурно движи света.

Както казва Джордж Оруел:

“Always there will be the intoxication of power, constantly increasing and constantly growing subtler. Always, at every moment, there will be the thrill of victory, the sensation of trampling on an enemy who is helpless. If you want a picture of the future, imagine a boot stamping on a human face – for ever.”

Има вид хора, които са съвършено различни от нас. Може би част от пъзела е окситоцин?

Окситоцин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *